2024. március
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes program megtekintése ›

2017. október 12.

Új kilátót avatott az Ipoly Erdő Zrt.

Az Országos Kéktúra útvonaláról rövid kitérővel megközelíthető romhányi Prónay kilátó minden évszakban és napszakban szabadon látogatható, a 23 méter magasan lévő teraszáról a környező tölgyerdő fáinak koronája fölött szinte teljes körpanorámás kilátás élvezhető. Nyugat-északnyugati irányban a Börzsöny, északon a Selmeci-hegység a Szitnya csúccsal, kelet felé a Szandavár, illetve a távolban a Karancs, Mátra hegyvonulatai, délről a Gödöllői-dombvidék lankái, majd délnyugati irányban a Naszály és Pilis – Visegrádi-hegység csúcsai is láthatók. 

A beruházás a „Nyugattól keletig a nógrádi erdőkben” mottónak megfelelően a Társaság korábbi években megvalósított fejlesztéseit jól kiegészíti. A kilátó a börzsönyi és cserháti erdők bejárásakor felkereshető kedvelt túraútvonalak egyik állomáshelye.

Az Országos Kéktúra útvonalán haladva lehetőség adódik a Börzsöny és a Cserhát megismerésére. Nagymarosról indulva a Julianus kilátóból a Dunakanyar panorámáját csodálhatjuk meg, majd Kóspallagon áthaladva a Börzsöny legmagasabb pontjához, a Csóványoshoz érkezünk, ahonnan nagymarosi kilátás tárul elénk. Innen a Kéken, Nógrádon keresztül érjük el Szendehelyet. A Katalinpusztai Kirándulóközponton át a Cserhát legnyugatibb, egyben legmagasabb hegytömbjéhez, a Naszályhoz visz a jelzés. Ezt követően Ősagárdon keresztül, Felsőpetényt érintve, Alsópetényen át vezet a Romhányi-hegyre a túra. Romhánytól kelet irányába Szandavár romjaihoz érdemes a Kékről kitérőt tenni a pazar kilátásért. A Kéktúra útvonala mentén elérhető a néprajzi, kulturális jelentőségű Világörökség címet viselő falu, Hollókő, a fenntartásunkban lévő Tepke kilátó, és az ország egyik leglátogatottabb nemzeti kegyhelye, Mátraverebély-Szentkút is.

A kilátóról bővebben

KÉPGALÉRIA