2024. március
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes program megtekintése ›

2017. október 30.

XII. Délnyugat-cserháti Trófeaszemle a Naszály lábánál

A szemle különlegessége, hogy a térség vadászatra jogosultjai a működésük formájától függetlenül (VT, FTK, Egyesület, Állami Erdőgazdaságok) hozzák el évről-évre a területeiken esett gím bikák trófeáit. Így a Cserhát délnyugati részén vadászó vadásztársaink egy átfogó képet kaphatnak a térség gímállományáról, illetve annak változásáról. 

Az Ipoly Erdő Zrt. Nyugat-Cserháti és Váci Erdészete által szervezett eseményen a Cserhát délnyugati részén gazdálkodó 22 vadászatra jogosult vett részt és bocsátotta szemlére a bőgésben esett 133 gímbika trófeáját. A 22 vadászatra jogosult összeszámított vadászterülete mintegy 120 ezer ha.  A 2017-18. vadászati évben összesen 1684 db gímszarvast terveztek terítékre hozni, melyből 459 db volt a tervezett bikák száma. A bőgésben a terv 58 %-a, azaz 264 db bika került terítékre. Legnagyobb örömünkre a jogosultak évről-évre egyre több bikát hoznak el, idén a bőgésben esett bikák felét mutathattuk be a mustrán. A Délnyugat-Cserhátban bőgésben elejtett bikák 45 %-a lett érmes, míg 9 %-a számított hibás kilövésnek. Az érmes bikák aránya az elmúlt évekhez képest enyhén növekszik, míg a "mínuszpontosok" aránya az előző évekhez képest csökkent. Bízunk benne, hogy a csökkenő tendencia a következő években is megmarad. A fenti adatok a Nógrád megyei és Pest megyei vadászati hatóságoktól származnak, kik hagyományosan a szemlét megelőző napokban kihelyezett bírálatot tartanak Katalinpusztán. 

Nem csak a bemutatott bikák száma növekszik évről évre, hanem a trófeákban gyönyörködni vágyóké is. Idén több, mint ezren látogattak el rendezvényünkre, ahol a trófeákon kívül számos érdekes programmal készültünk a vadászó és nem vadászó közönség, valamint a gyerekek számára. Az ifjúság nagy örömmel fogadta a kibővített játszóteret, az íjászatot, a természetismereti, vadászati játékokat, kézműves foglalkozást, és a hangyavasutat. A felnőttek a finom vadételekkel és jófajta helyi borokkal terített asztalok mellett mesélhették el egymásnak legújabb vadászkalandjaikat.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is megválasztotta a közönség az év bikáját valamint az év selejt bikáját.

Az év bikája a Pilisi Parkerdő Zrt. Gödöllői Vadászterületén került terítékre, az elejtő Nagy Sándor, kísérője Galbavi József volt, bírálati tömege 9,56 kg, aranyérmes. Az év selejt bikáját az Ipoly Erdő Zrt. Püspökszilágyi Vadászterületén ejtette el Túróczi Antal, Mészáros István kíséretében. Ezúton is gratulálunk!

Köszönjük azon vadásztársak, vadászatra jogosultak közreműködését, akik meghívásunkat elfogadva elhozták trófeáikat, ellátogattak a szemlénkre.