UGRÁS AZ OLDALRA

Kincskereső Túra Kámorra - A legendás Kámor

Kirándulás adatai

Kincskereső Túra Kámorra - A legendás Kámor Kiknek: kalandkereső családoknak, faitaloknak, helyieknek
Hol: Diósjenő-Kámor
Mikor: Március, Április, Május, Augusztus, Szeptember, Október
Időigény: 4:30
Hossz: 9 km
Nehézség: Kincskereső Túra Kámorra - A legendás Kámor Kincskereső Túra Kámorra - A legendás Kámor Kincskereső Túra Kámorra - A legendás Kámor Kincskereső Túra Kámorra - A legendás Kámor Kincskereső Túra Kámorra - A legendás Kámor

Kirándulás leírása:

Kámorhoz több legenda, monda is fűződik. Az egyik egy Diósjenőről szóló írásban így szól:

„Községünk a Börzsöny hegység lábánál terül el. Határában található a Kámor nevezetű hegy, melynek tetején van egy nagy lyuk. Az vezet be a hegy belsejébe, ahol állítólag nagy tágas helyiségek vannak, s bennük hatalmas kádak teli kincsekkel, arany-, ezüst- és gyémánt ékszerekkel. A legenda szerint ennek a kámori hegynek, illetőleg várnak az aljában, vagyis a laposban, van egy öreg, régi mogyoróbokor. Ez a bokor az egykori vár kapuján nőtt, ami olyan csapóajtóféle volt.
    Minden évben, virágvasárnapkor, mikor a pap misézik, ez a csapóajtó a mogyoróbokorral együtt elmozdul a helyéről. Ha valaki ezt kilesi, akkor a kinyílt kapun be tud sétálni a barlang belsejében, s az ott felhalmozott kincsekből annyit hozhat magával, amennyit csak elbír. Nem szabad azonban a telhetetlenség bűnébe esnie, mert ha nem igyekszik kifelé, akkor a kincsesbarlang ajtaja bezáródik mögötte, tudniillik, hogy az csak adíg marad tárva, míg a pap a templomban be nem fejezi az ünnepi szertartást. Ekkor bezáródik, s csak egy év múlva tárul ki ismét."

A túra során remélhetőleg megtudjuk, igaz-e a monda és ha igaz, akkor annyi kincset hozhatunk ki a barlangból, amennyire csak lehetőségünk nyílik. Mivel a titkos ajtó csak a mise idejére van nyitva, minél többen kell mennünk, hogy minél több kincset tudjunk kihozni onnan.

Természetesen a túrát szinte bármikor megcsinálhatjuk, azonban ajánljuk figyelmébe az egyszeri vezetett túrát, amit ide kattintva érhet el.