UGRÁS AZ OLDALRA

Miért fontosak a tisztások?

Kirándulás adatai

Kiknek: családosoknak, bevezető túraként
Hol: Börzsöny
Mikor: Március, Április, Május, Június, Augusztus, Szeptember, Október, November
Időigény: 4:40
Hossz: 8 km
Nehézség: Miért fontosak a tisztások? Miért fontosak a tisztások? Miért fontosak a tisztások? Miért fontosak a tisztások? Miért fontosak a tisztások?

Kirándulás leírása:

A települést Szob vasútállomása mellől induló autóbuszal közelíthetjük meg, az autóval érkezők a Kismaros - kóspallagi elágazás - Márianosztra útvonalat is használhatják. (A túra "olajozott" befejezésének biztosítása érdekében a vonattal haza-indulóknak a Márianosztra - Szob viszonylat délutáni menetrendjét, az autósoknak a Szob - Márianosztra közötti indulásokat kell feljegyezniük - ha az ódamásdi végcélból autóbusszal akarnak visszatérni Márianosztrán hagyott gépkocsijukhoz.

Az 1998 végén átadott új buszfordulótól északnyugat felé, a lejtős utcán (P Z jelzés) induljunk a Nagy-Galla már messziről látható jellegzetes "süvege" felé. Rövidesen elmaradnak a házak, átkelünk a Bezina-patakon - balra Krisztus-kereszt -, majd az emelkedő földút keresztezi a felújításra váró Szob - Márianosztra - Nagyirtás - Nagybörzsöny kisvasút egykori pályájának helyét. A vonal turisztikai célú hasznosítása a küszöbön áll. A szántók, legelők közt akácfasorban futó utunk kissé balra törik ott, ahol a P jelzés északkelet (Nagybörzsöny) felé elágazik. A kicsiny Zuvári-völgy fője után a jelzett út balra (!) kanyarodik és ligetes-füves domboldalban nyugatnak tartva levezet a Misa-réti-patak völgyébe. Hamarosan a felhagyott Brjéska-kőbánya aljába fut ki utunk, ahol egy-egy talpfa az egykor idáig futó Misa-réti-völgyi bányakisvasút emlékét őrzi. A Z jelzés élesen jobbra - szinte vissza - fordul, majd tölgyerdőbe vezet, ahol a ZO jelzéseken (jobbra) a László-forráshoz térhetünk ki. A következő útelágazásban balra felfelé elhagyjuk a kis völgyet követő utat, és erősen emelkedve - földutat keresztezve - középkorú tölgyesben X alakban metszük a Nagybörzsöny - Szob (börzsönyi kék) turistaút vonalát. A menedékessé váló Z jelzésű szekérút a Hosszú-völgy zárlata felett vezet át a Varjú-hegy és a Nagy-Galla közötti nyeregben fekvő Galla-tisztás letelepedésre csábító nagy rétjére. (A tisztás északkeleti oldaláról szintút vezet - Z+ jelzéssel - a korábban metszett K jelzésbe, szintveszteség nélküli átvezetést biztosítva a Liliompuszta - Koppány-nyereg - Nagybörzsöny között túrázóknak.) Irányt tartva, a tisztás túlsó végén újra megtaláljuk a Z jelzést, mely immár lefelé halad tovább a tölgyesben. Néhány métert megtéve viszont el kell hagyjuk az Ipoly völgyébe levezető - a liliompusztai buszmegállóhoz kiérő - eddig követett jelzésünket és jobbra, ösvényre kell befordulnunk, melyen az itt kezdődő Z? jelzés kapaszkodik fel a gallák közötti nyeregbe. A nyereg-az élesen visszaforduló ösvény idősebb tölgyek között, rendkívül meredeken vezet fel a Nagy-Galla 479m-es, megkapó kilátást nyújtó csúcsára.
Az Ipolyon túli Burda (Helembai)-hegység, az Esztergom feletti Vaskapu-hegy, a Pilis hosszan elnyúló hegyláncai, a Dunakanyar Szob - Zebegény (- Dömös) közötti szakasza, a Hegyes-tető tömbje, a Magas-Börzsöny felé tekintve a Kopasz-)y és a Só-hegy kúpjai jól felismerhetőek.
A parányi - valamikor háromszögelési gúlának is helyt adó - hegytetőről cserjék közt vezet a most már K? -gel jelzett ösvény egy benőtt nyiladéka, melyen erősen lejtve jutunk le a már keresztezett K jelzés szekérútjába. Ezen jobbra fordulva elhaladunk a Z+ Galla-tisztásra tartó elágazása mellett, majd szálerdőben, követve lefutó gerincet áthaladunk a már ismert Z jelzés keresztezésén. A folyamatosan lejtő szekérút az ún. Lábas-erdőben egy körülkerített csemetés mellé ér, mely balról kíséri utunkat. A Misa-réti-patakhoz lejutva balra felfelé (!) kell forduljunk. A földút kissé oldalazva vezet fel a már említett egykori bányakisvasút hegyoldali (mesterséges) terepteraszára. Balra - jelzés nélkül - a Brjéska bányához juthatnánk vissza, a K jelzés viszont jobbra, a patak folyásával azonos irányban fordul enyhén lefelé. A turistaút - a kisvasút nyomvonalát követő futásának köszönhetően - sétányszerűen kényelmes, annak köszönhetően, hogy a völgy aljából 1988-ban Horváth József, a délnyugati Börzsöny jelzéseinek (sajnos 1990-ben elhunyt) egyik fő karbantartója áthelyezte. Személyéröl, a turistaság érdekében tett önzetlen munkáiról még lesz szó.) A Zuvári-hegy oldalában, a Misa-réti-völgy felett vezető kisvasútnyomutunk egy híddal a patak túloldalára vezet át, majd rövidesen a Misa-rétre érkezünk. Földútra térve jutunk ki a Szob - Márianosztra közútra. A műút túloldala felett Szob - Nagybörzsöny kisvasút már (és még) nem használt vágányai húzódnak. A műúton balra - a jelzett út jobbbra Szob felé halad tovább - hamarosan megtaláljuk a buszmegállót. Innen - Ódamásd néhány házától -felé Márianosztra, lefelé Szob lehet (busz)úticélunk. (forrás: szob.hu)