UGRÁS AZ OLDALRA

Diósjenő

 

Kedves Kirándulók! A Park szeptember 17-én ZÁRTKÖRŰ RENDEZVÉNY miatt ZÁRVA tart.

Szeptember 18-án, vasárnap mindenkit szeretettel várunk az Autómentes Kirándulók Napján!

Részletek itt: https://www.facebook.com/events/181344668942017/


Diósjenői Erdei Szabadidőpark

 Túrázók bázisa és Tudástár a Börzsöny lábánál

 Diósjenő a börzsönyi kirándulások egyik kedvelt kiindulópontja. A fővárostól alig egy órás autózással, de vonattal és autóbusszal is könnyen megközelíthető. A települést jelenleg is évente több ezer bakancsos turista választja kirándulásai célpontjául. A Csóványost a „keleti falon” a Börzsöny legvadregényesebb, régmúlt idők emlékeit őrző erdőkön keresztül vezető utakon innen kiindulva lehet meghódítani.

A Börzsöny keleti bejáratát vigyázó erdőgondnoki épület és környezete megújul és az egykoron csak erdészek, vadászok, erdei munkások által használt „elvarázsolt kastélyt” és parkját a nagyközönség előtt megnyitjuk. Az itt kialakításra került Erdei Szabadidőpark terveink szerint a túrázók kedvenc kiinduló bázisává válik.

Diósjenői Erdei Szabadidőpark - JátszótérOlyan létesítmény kialakításán fáradoztunk, amely az erdészek által megismert, széles palettán mozgó látogatói igényeket figyelembe veszi. Sokan – sportértékű túrázási szándék nélkül - csak ki akarnak mozdulni a természetbe. Számukra a szabadidőpark ideális úticél.  A parkerdei környezetben haladó, ismertető táblákkal tarkított sétaút, melyet végigjárva többféle, a Börzsönyre jellemző erdőképpel találkozhatunk, alig 1 órás sétával teljesíthető. Az útvonalat az idősebbek kedvéért padokkal, a fiatalabbak kedvéért játszóterekkel, erdei sportpályákkal, állatsimogatóval, minigolf pályával tettük színesebbé. Akik nagyobb túrára kedvet kap az a park bejáratától induló Erdőtörténeti tanösvény rövidebb vagy hosszabb útvonalán is tehet egy kört. Gondoltunk a kiránduló iskolai osztályokra is, akik hagyományosan kedvelik a térséget. A központ területén, rendezvények helyszíneként egy nyitott épület is helyett kapott, mely elhagyhatatlan kelléke a szervezett csoportok kiszolgálásának - legyen az osztálykirándulás, erdei iskolás foglalkozás vagy csapatépítő tréning. A piknikezni vágyók számára szabadtéri tűzrakó helyeket alakítottunk ki a parkban.

 A konkrét túracéllal érkezők rendezett körülmények között kezdhetik meg és fejezhetik be a térség számtalan, szebbnél szebb túraútvonalán megejthető erdőjárást, számukra az ideális „alaptábor” kialakítása a célunk. Azok a családtagok/ismerősök, akik ezt nem tudják vállalni - vagy akik konkrét úticél és/vagy felszerelés nélkül érkeznek - azoknak a központ területén és környezetében kínálunk kikapcsolódási lehetőséget. Akár a nagyobb teljesítményre vállalkozó családtagjaikat, barátaikat is bevárhatják úgy, hogy közben szintén erdei környezetben kapcsolódnak ki. A látogatók kényelmét a fogadó épületben információs pult, kávézó, ajándékbolt és mosdók szolgálják.

Diósjenői Erdei Szabadidőpark - SzaletliA szabadidőpark ideális rendezvény helyszín is egyben. Szervezett tematikus (gombász, gyógynövényes, vadmegfigyelő, stb.) túrák mellett a jeles napokra (Madarak és Fák Napja, Föld Napja, Erdők Hete, Diófesztivál, Börzsöny Hegyi Félmaraton és Családi Sportnap) szervezett nagyrendezvények is a látogatók vonzását szolgálják. A mozgássérülteket szolgáló eszközök megépítése pedig teljessé teszi azt a törekvést, hogy a természetet, a természet közelében azoknak is megmutassuk, akik korlátaik miatt az ilyesmitől eddig el voltak zárva.

A közeljövőben a parkoló és a természetvédelmi területre való bejutást könnyítő völgyjárat mellett egy az Erdészet épületének pincéjében berendezett „Börzsöny interaktív kiállítás” létrehozását tervezzük, mely a legmodernebb digitális technika segítségül hívásával hozza közelebb az erdőt a látogatóhoz. A kiállítás kedvcsináló a természettel kapcsolatos ismeretek iránti tudásvágy megszerzéséhez. A kiállításnak ezért olyan részei is lesznek, ahol a felkeltett érdeklődésre választ lehet keresni: a kis „kutat-lakokban” szabadon böngészhet az érdeklődő a börzsönyi erdőkről tárolt tudásanyagban. A kiállítás egyik terme szintén használható csoportos foglalkozások műveltető tereként vagy előadóteremként.

Az Ipoly Erdő Zrt. révén egy olyan kulturált, európai körülményeket biztosító turisztikai és szabadidős központ jön létre, amely az év minden szakában látogatható, amihez hasonló a környéken nem található és ahol az egészséges, környezettudatos életmódra fogékony emberek a természetes környezetben töltődhetnek fel, gyarapíthatják tudásukat.

 

Képek a Szabadidőparkról a Facebookon

KÉPGALÉRIA A DESZP-ről