UGRÁS AZ OLDALRA

Salgóbányai erdészház

Salgóbányai Erdészház

Telefon: +36 32/430-940 (Erdészet)

E-mail: sterdeszet@ipolyerdo.hu

 

Kedves Vendégeink!

A ház jelenleg zárva tart, a nyitásig türelmüket kérjük.

 

Az Erdészház a környék keletkezését, látnivalóit, a természet értékeit bemutató kiállítással, erdei bolttal és programok megtartására alkalmas nagy szabadtéri, fedett-nyitott épülettel áll a vendégek rendelkezésére.


Az IPOLY ERDŐ ZRT. 2006-ban nyitotta meg a Salgóvár lábánál az Erdészházat, azzal a céllal, hogy az erdőt megtapasztalhatóvá, a természeti szépségeket megismerhetővé tegye az idelátogatók számára, ezáltal a felnövekvő nemzedék ismerje, értse és szeresse a természetet, képes legyen élni benne.

A ház első terme, a  "sötétszoba” igen kedveltté vált, ezért ez a kiállítótér megmaradt eredeti formájában. Milyen is lehet az éjszaka sötétjében az erdőben vagy éppen hogyan tájékozódnak fogyatékkal élő embertársaink? Ennek megtapasztalását segíti ". Itt más érzékszerveinkre van szükségünk, hogy az erdei ösvény egyetlen talaján, a hajunkat csiklandozó faágak között a napvilágra jussunk. Segítenek a megtapintott anyagok, Braille-írások.

Az átalakítást követően újdonságok lesznek:

A sötétszobából egy másik kiállítótérbe lépünk, ahol megismerhetjük a Karancs-Medves-vidék geológiai érdekességeit, keletkezését, nevezetességeit, Nógrád megye és a közeli Felvidék kirándulóhelyeit, épített és természeti örökségeit.

A felújítás eredményeképp erdei bolt is fogadja a túrázókat, üdítőkkel, kávéval, teával, édes és sós ropogtatnivalókkal, jégkrémmel, helyi termékekkel, továbbá turisztikai kiadványokkal, térképekkel, könyvekkel, ajándéktárgyakkal.


A házon kívül egy nagy szabadtéri, de fedett épület, amely programok lebonyolítására alkalmas, legyen szó családi, baráti, intézményi összejövetelekről,iskolai eseményekről,amelyek a természethez kötődnek.

 

 

Megközelítés:

Busszal: Salgótarjánból a 11B jelű helyi járattal Salgóbánya végállomásig, onnan gyalog Salgó vára irányába

Személygépkocsival Somoskőújfalun, majd Eresztvényen keresztül érhető el Salgóbánya településrész.