UGRÁS AZ OLDALRA

Bernecebaráti

Pest megye legészakibb települése. 1928-ban két Árpád-kori település, Bernece és Baráti egyesítéséből jött létre.

A falu fölé magasodó, bronz- és vaskori településnyomokban gazdag dombtetőn áll a Mária mennybemenetele tiszteletére emelt, középkori eredetű, mai formáját a barokk korban elnyert római katolikus erődtemplom. A templomdombot hangulatos pincesor övezi.

A Tájház a XIX. század eleji paraszti élet tárgyait rejti, kiemelt szerepet kap a helyi népviselet, a vallásos tárgyak és a gazdasági eszközök bemutatása. A bernecei hátikosár néprajzi jelentőségére a híres néprajzkutató, Erdélyi Zoltán hívta fel a szakma figyelmét a 70-es években. Egy-egy hátikosarat a faluban sétálva, a házak falára akasztva csodálhatunk meg.

A Huszár-kastély, melyek udvarában ma az általános iskola épülete és a falu rendezvényeinek otthont adó színpad is található, a 18. században épült. A falu másik kastélya, a Szokolyi-kastély ma gyermeküdülő. A kastély falán azonban mai napig emléktábla őrzi az egykori földbirtokos Szokolyi Alajos emlékét, aki az 1896. évi athéni olimpián 100 méteres síkfutásban bronzérmet szerzett, és a Magyar Atlétikai Szövetség létrehozója volt.

A falu híres lakója volt a cserháti vidékeken korábban rettegett betyár, Sisa Pista is. Sírját a templomdombon található temetőben kereshetjük fel.

www.bernecebarati.hu