UGRÁS AZ OLDALRA

Kemence

A Börzsöny északnyugati lábánál fekvő falu évezredek óta lakott terület volt, hiszen a települést körülölelő hegység biztosítani tudta az emberi élethez szükséges feltételeket. Első írásos emléke 1156-ból származik, területe 1945-ig az esztergomi érsek tulajdona volt.

A település életében történelmi jelentőséggel bír, hogy 1751 és 1793 között Hont vármegye székhelye lett.

A templom szomszédságában épült templom plébániaház L-alakú tömbje az 1700-as évek végén épült. Az épület barokk jegyeit ma már csak egy stukkókkal díszített dongaboltozatos szoba őrzi. A plébániakertben találhatók a XV. században épült gótikus, a leírások szerint körfal övezte középkori templom maradványai: egy támpillér, egy félköríves kapukeret, valamint egy keskeny, befalazott ajtókeret. Ennek közvetlen szomszédságában épült 1769-ben az új római katolikus templom, barokk stílusban. A templom belseje három boltszakaszos, szentélye egy boltszakaszos.

A volt vármegyeháza a falu közepén áll. Barokk épülete 1751-ben épült, 1806-ban majdnem teljesen leégett. A vármegyeháza adott otthont az általános iskolának és helytörténeti gyűjteménynek.

A tájház 1984-ben, egy jellegzetes felvidéki hosszúházban nyílt meg. A faoromzatú, hosszúfolyosós, szoba – konyha – szoba – kamra elrendezésű lakóházban minden olyan tárgyi eszköz fellelhető, mely a falu hagyományos paraszti háztartásaira volt jellemző.

A Szőlőhegy oldalában található a Kálvária, ahonnan szép kilátás nyílik a községre és a szomszédos Szlovákiára, valamint a Börzsöny csúcsaira.

www.kemence.hu