UGRÁS AZ OLDALRA

Medves-fennsík

Nálunk található Közép-Európa legnagyobb területű bazaltfennsíkja!

A Medves-fennsík egy 520-570 méteres tengerszint feletti magasságban található bazalttakaró. Északi része az országhatáron túlnyúlva a szlovákiai Abroncsospuszta nevű településnél ér véget. Délen egy kisebb nyereggel a Szilvás-kő csúcsához kapcsolódik. Nyugaton a Zagyva völgye és kisebb vulkáni kúpok, keleten az országhatár szegélyezik. Legnagyobb magassága a Medves-magosa nevű ponton eléri a 671 méteres tengerszint feletti magasságot. A vulkáni takaró vastagsága 11-107m között változik, kiterjedése 12,8 négyzetkilométer, melynek 7,8 négyzetkilométeres része esik magyar területre.


A területet rétek, legelők, ligetes erdők tarkítják. Több éghajlati zónára jellemző növényzet figyelhető meg a fennsíkon. Madárvilága is különösen gazdag. 

A fennsíkon sétálva szép kilátás nyílik a Mátrára, a közeli Salgóról és a somoskői várból tiszta időben pedig a Kárpátok közeli hegyvonulataira.

A gyönyörű környezet és a természeti különlegességek (felszíni formák, növényzet, állatvilág) gyalogos, biciklis és lovas túrák mellett fotótúrák kiváló terepévé is teszik a Medves-fennsíkot!

Több túraútvonalon is megközelíthető, a legkönnyebben Salgótarján-Salgóbánya településrészétől kiindulva érhetjük el.