UGRÁS AZ OLDALRA

Szilváskő

Az egykori vulkáni folyamatok és a földtani értékek bemutatására alakították ki a 2 km hosszú geológiai tanösvényt Szilváskőn, amely a kőzetek érdekes világán kívül a sajátos élővilág és a csodálatos tájképek megismerését és élvezetét is biztosítja. 

A szilváskői tanösvény Rónabánya-telep községtől a látványos bazaltorgonákig vezet, menetközben a különböző vulkáni formák, a kő- és szénbányászat emlékei és azok tájátalakító hatásai ismerhetők meg.

 

Szilváskő a Medves-vidék egyik gyöngyszeme.


Az egykori vulkáni folyamatok és a földtani értékek bemutatására alakították ki a 2 km hosszú geológiai tanösvényt, amely a kőzetek érdekes világán kívül a sajátos élővilág és a csodálatos tájképek megismerését és élvezetét is biztosítja.

Nagy-Szilváskő: 628 méter magas képződmény hatalmas dómként magasodik Szilváskő-puszta és a Bárna–patak völgyfője fölé. Szépségben vetekszik a somoskőivel, méreteit tekintve annál jóval nagyobb.

Szilváskőpuszta-Kis-Szilvás-kő: 620m magas. A nagy csúcstól kissé délre emelkedik ki, a piramisra emlékeztető tömbje, amely megbújik a termetes bükkfák között.

Szilváskőpuszta-Bazaltoszlopok:
 35-40m magasságú bazaltzuhatag, ahol úgy állnak a kissé megdőlt bazaltoszlopok, mint egy katedrális orgonasípjai. Az oszlopos szerkezetű bazaltot lávaréteg, azt bazalttufa zárja.


Szilváskőpuszta- Sárkánytorok-barlang: Omladéklabirintus. Közvetlenül a Szilvás-kő csúcspontja mellett, két egymást keresztező törés mentén alakult ki a Sárkánytorok- barlang.