UGRÁS AZ OLDALRA

Eresztvény-petőfi sétány-somoskő

Egy kellemes túra Eresztvényből a somoskői várhoz.


Távolság: 3,5 km.

Szintemelkedés: 50 m.

Útvonal: Eresztvény - a Petőfi-sétányon észak felé haladunk Somoskő irányában - Somoskő - Somoskő vára


A Medves-fennsík északnyugati szélén lévő, 526 méter tengerszint feletti magasságú bazaltkúpon emelkedik Somoskő vára. A vár Somoskő falu fölött található. A falu és a vár között húzódik a szlovák-magyar országhatár. Magyar területről, Somoskőből könnyedén feljuthatunk a szlovák területen található várba, a falu utolsó házait mindössze 150 méterre magunk mögött hagyva. A vár és az alatta található bazaltorgona megtekintéséhez belépőjegyet kell fizetnünk (forinttal és euróval is fizethetünk) a vár bejárata közelében. A belépődíj mértéke 18 éves kor alatt 0,50 euró, 18 éves kor fölött 1,15 euró.

A várat a Kacsics-nemzetség építtette a tatárjárást követő években. 

A vártól a - jelzésen indulhatunk tovább a többi látnivaló felkeresésére, melyek egy 1,5 km-nyi távolságú tanösvény mentén találhatók. Először a 9 méter magasságú, öt- és hatszögű elválású oszlopokból álló bazaltorgonához érkezünk, majd a somoskői várhegy oldalában található "Kőtenger" következik.
Kicsit lejjebb, a túraútvonal mentén, a Krúdy-forrásnál (a vár felújítását irányító dr. Krúdy Gábor régészről nevezték el) jó ízű forrásvízzel csillapíthatjuk szomjunkat. A forrás előtt két tavacska gazdagítja a látványt.


A magyar oldalon (Somoskőben, közvetlenül a vár alatt található parkolóban) a parkolás ingyenes!

Forintban és euróban is lehetséges a belépődíj fizetés Somoskő várában!