UGRÁS AZ OLDALRA

Túra salgótarján-eresztvény között

Távolság: 6 km.

Szintemelkedés: 350 m.

Útvonal: Salgótarján kemping – Tatárárok – Salgópuszta – Salgó-nyereg – Boszorkány-kő – Salgó vára – Eresztvény.

A környék legszebb, legformásabb bazaltkúpja a Salgótarjántól É-ra, a Medves-fennsík DNy-i pereméről merészen kiemelkedő, cukorsüveg alakú, csúcsán várrommal megkoronázott Nagy-Salgó. A szabálytalan, oszlopos (zsákos) elválású bazalttömbjét egyszeri vulkánkitörés hozta létre. Érdekes fekvéséért, könnyű megközelíthetőségéért és minden irányban szabad körképet nyújtó, csodálatos kilátásáért a turisták, kirándulók egyik legkedveltebb célpontja a 625 m magas csúcson emelkedő Salgó vára. Petőfi Sándorról 1845. június 11-én érkezett ide a közeli Somoskőről.

A salgói vár szomszédságában (tőle 600 méternyi távolságra) találjuk a Boszorkány-kőt vagy Kis-Salgót (571 m). Itt a magaslat északkeleti oldalán nagyjából függőleges, délkeleti végén pedig fekvő lemezes bazaltformák figyelhetők meg.

A Boszorkány-kőre látogatók eligazodását a szikla körül található geológiai tanösvény segíti, amely az egykori vulkán működésének szinte minden mozzanatát szemléletesen mutatja be. Salgó és a Boszorkány-kő környékén tavasszal nyílik a fekete kökörcsin, vidékünk egyik legértékesebb virága (Magyarországon védett!).