UGRÁS AZ OLDALRA

Salgótarján-karancs-somoskőújfalu

Hódítsuk meg a "Palóc Olimposz"-t!


Távolság: 12 km. Szintemelkedés: 550 m. Idő: hozzávetőlegesen 3 óra.
  
Jelzések: piros háromszög, sárga vízszintes sáv, sárga kereszt, zöld vízszintes sáv, sárga háromszög, majd ismét a piros háromszög és a sárga vízszintes sáv.

Útvonal: Salgótarján Tóstrand – Kercsegi leágazó (balra a sárga sávval jelzett turistaúton 300 m kitérővel a Nagy-Kercseget kereshetjük fel, ahol a magányos öreg tölgy, juhar és egyéb fákkal ékesített tisztáson számos tűzrakó helyet találunk.) – Kőbánya – Karancs-nyereg – Kápolna-hegy – (Karancs-nyereg) – Karancs-csúcs – Kis-Karancs – Somoskőújfalu.

Nehézségi fok: Elsősorban némi túrázási gyakorlattal rendelkezőknek ajánljuk.

Látnivalók: A Karancs-nyeregről 350 méternyire lévő Kápolna-hegyen találjuk a Margit-kápolnát. A szépen felújított kápolna egy igen régi eredetű, ősi szent hely, valószínűleg Árpád-kori előzményei vannak. A hagyomány szerint a tatárjárás viszontagságaiból megmenekülő IV. Béla királyunk emlékére épült. A magasan a környezete fölé emelkedő Karancs-hegy csúcsa (729 m) gyakran pipál, vagy párába, ködbe burkolódzva látszik a palócok lakta vidék szinte minden szegletéből. Minden bizonnyal ezzel érdemelte ki a „Palóc Olimposz” megtisztelő elnevezést. A csúcson lévő 22 m magas kilátótoronyból lenyűgöző körpanoráma nyílik a környező tájra.